Köp biljetter till SM-slutspelet!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Ystads IF Handboll
Svenska Mästare 1976, 1992 & 2022

Lundaspelen 2022 (YIF HF 2)
2022-12-29 13:37

FIF Håndbold - YIF HF 2 | 14-7 (8-2)

Dags för vår första "riktiga" handbollscup med gruppspel, resultaträkning och slutspel. Detta medförde många tankar och förväntningar på förhand i omklädningsrummet före vår första match. Vi pratade om att jobba på bollsida och prata med varandra i försvaret samt att inte vara rädda för att vara tuffa och använda kroppen i försvaret. I anfallet skulle vi fokusera på att komma i fart innan vi tar emot bollen och hela tiden vara spelbar. Vi skulle prova att göra diagonalväxeln som vi tränat på den senaste månaden för att få en gemensam start på anfallen. Det viktigaste var dock att ha kul, vara positiva samt stötta och peppa varandra på plan och utanför.

FIF visade sig vara ett väldigt bra lag och vi fick en lite tuff och nervös start där vi bli utspridda i försvaret och det utnyttjar motståndarna som är duktiga på sina genombrott som ger bra lägen. Några fina räddningar av Elli håller oss på 6 måls avstånd i paus. Den andra halvleken bli mer jämn, vi blir bättre på att spela ut bollen på kanterna men dessvärre resulterar lägena inte i mål alla gånger. Mot slutet av matchen gör vi försök att kontra lite och slutresultatet 14-7 får anses hedrande med tanke på vad FIF senare skulle prestera i turneringen.

 

YIF HF 2 - H43 Lund | 16-9 (7-5) 

Nästa match var vi överens om att hålla försvaret lågt och fokusera på att hålla ihop och räkna in vilka spelare man ansvarade för och låta linjespelaren röra sig utan att följa med för mycket. I anfallet behövde vi tro mer på oss själva i allt vi gör. Fortsatt viktigt att göra varandra ännu bättre genom att vara positiva och heja på varandra när vi spelar.

Matchen är jämn fram till paus, därefter gör vi ett litet ryck till 11-7 men H43 kommer tillbaka med 2 raka mål till 11-9. Därefter stänger vi butiken bakåt och släpper inte in ett enda mål de resterande 8 minuterna samtidigt som vi gör 5 mål framåt av 5 olika målskyttar och därmed vinner matchen med 16-9. Mycket tack vare Nicoles fina målvaktsspel och fint kollektivt anfallsspel mot slutet.

 

YIF HF 2 - LUGI 2 | 15-9 (7-4)

I matchen mot LUGI 2 provade vi att ligga ute med ett 5-1-försvar där Nicole som är duktig på att läsa spelet och "stjäla" passningar fick i uppgift att försöka störa deras anfallsspel. Det blev en svängig första halvlek där vi går upp i ledning 3-0 för att sedan tappa till 3-4 men sedan komma tillbaka till en ledning med 7-4 i paus. Nu var det Leahs tur att stå för en grym målvaktsinsats och rädda massor med skott. 

Vi lyckas lösa H43:s utgrupperade försvar bra tack vare bra rörelse som ger fina lägen från 6 meter och ett par straffar som omsätts i mål av olika målskyttar. Vi blir lite trötta mot slutet och får slita i våra hemlöp men tack vare bra stöttning från läktaren så biter tjejerna ihop och kämpar hela vägen till en seger med 15-9. Engla exploderar i den andra halvleken och gör hela 6 mål!

 

YIF HF 2 - IK Sävehof PFÖ 1 | 8-7 (5-5) 

Dag 2 av turneringen och vi hade nu förflyttat oss från Hjärupshallen till Tornhallen i Stångby. Vi låg på 3:e plats i gruppen och skulle nu möta 4:an och 2:an i avgörande matcher. Vi visste inte särksilt mycket om Sävehof på förhand och fortsatte därför med vårt 5-1-försvar, men fick inte ut så mycket av det då motståndarna var duktiga på att utnyttja ytorna på sin vänstersida och framörallt med kantavslut från en duktig kantspelare som hade fin timing, upphopp som gav bra vinkel och välplacerade avslut. Vi blir lite stillastående i anfallsspelet mot ytterligare ett högt försvarsspel. Fortsatt är det viktigt att komma i fart innan man får bollen och att inte glömma bort att titta på målet först och främst innan man spelar vidare samt att tro på sig själv i satsningarna. 5-5 i paus var fullt rättvist och den andra halvleken blev en spännande, men målsnål historia. Vi lyckas bara göra 3 mål i andra halvleken och anfallsspelet lämnar fortsatt mer att önska då jag vet vilken potential vi har. Vi räddas av att vi gör en bra försvarsinsats och att Sävehof gör en del enkla misstag och lyckas hålla undan till slut och vinna denna viktiga match med 8-7.

 

Lödde Vikings HK 1 - YIF HF 2 | 10-7 (6-5)

Utgångsläget inför sista gruppspelsmatchen var att Lödde var tvungna att slå oss med 10 mål för att passera i tabellen, men för att inte fokusera på detta så pratade vi bara om att gå in och göra en bra prestation och sikta på att vinna matchen på förhand. Domarna var väldigt strikta med sin bedömning för stegfel och därför påtalade vi än en gång vikten av att vara i rörelse innan man tar emot bollen. Vi måste vara mer bestämda än i föregående match när vi går framåt, det är när vi tvekar som de tekniska felen och missarna uppstår. I försvaret fortsatte vi med 6-0-försvar, men var överens om att det är viktigt att gå ut och stöta på skyttarna för att förhindra deras hoppskott utifrån. 

Matchen blir en tuff sådan och det blir inte lättare när vi får 3 utvisningar emot oss och därför får spela en spelare mindre i 6 minuter totalt. Det ska dock sägas att alla utvisningarna är helt korrekt bedömda. I slutändan kan detta ha inneburit de 3 mål som skiljde mellan oss och Lödde när slutsignalen gick och det kändes som att luften gick ur oss fullständigt med mycket känslor som svallade hos flera av våra spelare. Tack vare att FIF slog LUGI i den sista matchen så påverkade det inte vår plats som 2:a i gruppen, men det blir en viktig lärdom inför framtida tävlingsmatcher att kunna kontrollera sina känslor och sitt humör under tiden matchen pågår. Det känns som att vi möter ännu ett lag som vill offra sig lite mer än vi och därför vinner Lödde denna match mot oss, men vi kan trösta oss med att vi får spela A-slutspel och därmed är bland de främsta 12 lagen i turneringen.

 

Åhus Handboll - YIF HF 2 | 22-8 (12-4)

Med känslorna från gårdagen och vetskapen om att vi skulle möta ett väldigt duktigt Åhus så fick vi försöka hitta tillbaka till glädjen och vara stolta över det vi åstadkommit hittills i turneringen. Vi pratade om att vi skulle gå in till denna matchen med inställningen att vi har allt att vinna. Mot Åhus kunde vi dessvärre inte stå upp och vi fick oss en rejäl lektion på många sätt och vis. Motståndarna spelade ett effektivt 3-3-försvar och låg högt på oss och låste fast så at vi inte fick något flyt. I kombination med att vi blir stillastående kommer frustrationen och vi tar många skott utifrån som blir lätt plockade för Åhus målvakt. I vårt försvar har vi svårt att få tag på Åhus duktiga mittnia som gör flera mål från distans innan hon lägger om sitt spel och spelar fram sina lagkamrater när vi väl lyckas stoppa henne. De sprider sitt målskytte från många positioner och vi får erkänna oss besegrade tidigt i matchen. Nu var det viktigaste att jobba med att hålla humöret uppe och fortsätta försöka och se de små glädjeämnena med vetskapen om att turneringen såg ut att vara över för vår del. Vi spelar upp oss betydligt i anfallsspelet mot slutet, får bättre rörelse och byter positioner med varandra vilket förvirrar motståndarna när vi gör det rätt och kommer till slut till fina lägen som vi förvaltar och gör några mål för att putsa siffrorna.

 

För att sammanfatta så har i haft tre lärorika dagar tillsammans i både med- och motgång. Vi kommer att behöva höja tempot på träningarna och springa mer för att orka spela matcher i ett högre tempo. Vi kommer att behöva jobba mer med vårt spel 1 mot 1 i både anfall och försvar och återgå till grunderna för att lyckas med det kollektiva spelet. Vi möter många lag som är villiga att kasta sig efter bollar och offra sig i fler situationer än vi och det kan betyda mycket för slutresultatet i en match. Alla som deltagit ska dock vara stolta över sig själva, de som är nya och inte spelat så många matcher har verkligen kastats in i hetluften och gjort det på ett imponerande sätt. Vi har spelare som visat fina kvaliteér som lagkamrater och varit de som stöttat sina kompisar när det varit tufft. Nu är vi allihop en erfarenhet rikare och tar vila ett par dagar innan vi blickar fram mot nästa utmaning!


Nyhetsarkiv
Skön vinst i nivå 32024-03-25 10:52
Underdogs2024-03-10 19:54
Jämn kamp mot Lugi2024-03-10 19:36
Skönt vinst mot IK Sund2024-02-11 13:37
Tuff match mot Växjö2024-02-04 18:22
Tufft mot Eslöv2023-12-05 22:05
Botennapp mot Växjö HF2023-11-26 20:29
Nivå 1 YIF-Lugi2023-10-23 09:16
Seger i premiären 2023-10-01 17:22
YIF HF Vit - Lugi HF 12023-02-05 19:41
Dagens träning2023-01-23 20:53
Eslövs IK - YIF HF Vit2023-01-22 17:09
IK Sund - YIF HF Vit2023-01-22 16:54
2022-12-12 16:22
Matchspel 2021-12-122021-12-12 15:07
Handbollsjakten2020-09-10 19:28
Säsongens zonspel2020-08-31 15:24
Träningsstart m m2020-08-05 14:45
 
HUVUDSPONSORER YIF
HUVUDSPONSORER HANDBOLLSLIGAN
EHF EUROPEAN LEAGUE
SPONSORER Diamant & Platina
SPONSORER & PARTNERS